Prawy drążek kierowniczy do wymiany.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kasper
    Classic
    • 2007
    • 23

Pod TVN wszyscy bedziemy Tylko pytanie, kto przed jedzie wypucowac bryczke :?:

1. Nexus6
    2. Ja (biore komplet)
    3. Jabar1975
    4. franca :?:
    5. dobrygrzeswawa :?:

No chlopy wpisywac sie :!: :!: :!: :!:
  • ===Tomy===
    Rider
    • 2006
    • 552

Witam.

W mojej Octavce zużyciu uległ prawy drążek kierowniczy.
    Końcówka jest cała, jednak drążek podczas diagnozy wskazuje na wybicie w gnieździe - do wymiany. Wymienię całość w zestawie naprawczym.

Pytanie do specjalistów: wymieniać też od razu lewą stronę czy nie ma potrzeby ?
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
    Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• RomanS
      Elegance
      • 2004
      • 804

===Tomy===, w katalogu Skody istnieje tylko drążek z końcówką. Jakieś 2 lata temu ASO chciało za tą część coś ok. 360 zł o ile dobrze pamiętam. Pojeździłem jeszcze z rok potem wymieniałem same drążki w Norauto, po ok. 90 zł za szt. Końcówki zostały stare i obecnie po roku nadal nie mają luzów. U mnie najpierw padł prawy, a po ok. 1,5 roku lewy też zaczął mieć minimalne luzy.
      Co do tego czy wymieniać od razu drugą stronę to decyzję podjąłbym po weryfikacji czy są luzy. Jeśli nie ma to bym nie wymieniał
      Wiem jednak, że jestem dość czujny i często zwracam uwagę na stan takich rzeczy. Jeśli chcesz mieć tzw. "święty spokój" to w takim razie wymień obydwa i już.
      Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• ===Tomy===
        Rider
        • 2006
        • 552

Zamieszczone przez RomanS
        Wiem jednak, że jestem dość czujny i często zwracam uwagę na stan takich rzeczy. Jeśli chcesz mieć tzw. "święty spokój" to w takim razie wymień obydwa i już.
        Dziękuję. Również zwracam uwagę na stan auta i każde dziwne zachowanie natychmiast dostrzegam. Wymieniam tylko prawą stronę.
        Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Komentarz

• Purchawa
          Admin
          S_OCP Member
          • 2004
          • 8007

===Tomy===, napisz jeszcze jakie byly objawy zuzycia.
          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• ===Tomy===
            Rider
            • 2006
            • 552

Zamieszczone przez Purchawa
            ===Tomy===, napisz jeszcze jakie byly objawy zuzycia.
            Największym utrapieniem jest mocne stukanie w układzie kierowniczym. Szczególnie na dziurach, kocich łbach, aż czuć drgania-stuki na kole kierownicy. Stukot roznosi się po całym przednim zawieszeniu, a do wymiany jest tylko prawa strona. Jest to zgodne z powodem tego efektu: zaliczenie sporej dziury nocną, zimową porą, prawą stroną auta.
            Felga przetrwała uderzenie, ale energia rozniosła się na gniazdo w drążku kierowniczym.

Komentarz

• Purchawa
              Admin
              S_OCP Member
              • 2004
              • 8007

===Tomy===, ok dzieki!
              Czyli objawy i diagnoza u mnie jest podobna.
              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• ===Tomy===
                Rider
                • 2006
                • 552

Zamieszczone przez Purchawa
                ===Tomy===, ok dzieki!
                Czyli objawy i diagnoza u mnie jest podobna.
                Podlewaruj przód auta. Jeśli patrzysz z prawego koła skręć koła w lewo do oporu.
                Poruszaj teraz lekko kołem w poziomie i obserwuj pracę drążka w kierownicy.
                Jeśli masz bicie (będziesz widział jak jest wypracowany w gnieździe).
                Lewa strona przodu analogicznie kierownica do oporu w prawo, aż ujrzysz drążek i takie samo sprawdzenie.

Warto jeszcze obejrzeć stabilizatory i końcówki drążków - to już z podnośnika lub z kanału.
                U mnie na szczęście jeszcze jakiś czas przetrwają.

Powodzenia.

Komentarz

• Samiec
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 4287
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Ja bym zmienil obyda o ile sie nie myle po zmianie trzeba zbieznosc ustawic. Jak po paru kkm wysra sie druga strona to znowu zbieznosc i znowu kasa. :roll:
                  Pytanie ile moze wytrzymac druga strona ? ,jak z 10kkm ,to wolalbym wymienic raz i sie za 2 miesiace (zalezy ile kto jezdzi) znowu nie szwedac po warsztatach.
                  TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                  SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

Pracuję...